Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 7 чоловік

Вивчаємо та досліджуємо

Дата: 20 листопада 2020 о 17:32
Автор: Климук О. М.
131 перегляд

Вихованці секції української літератури Золочівської МАН (керівник секції Рибка М.П.) відповідно до навчального плану опрацювали тему «Український весільний обряд як явище народної драматургії», ближче ознайомившись з елементами сільської весільної обрядовості: персонажами (староста, свашки, дружби, дружки, світилки, музики), атрибутикою (вінок, фата, корони, свічки, бокали, нагрудні букети-фаворки), ритуальними діями (плетіння вінка, вбирання гільця, приготування короваю, розплітання коси, поклін, покривання молодої, даризна), весільними образами-символами (калина, барвінок, коровай, рушник, обручки, лебеді).

Переглянули ряд відео сучасного весілля з наступним обговоренням. Усім припали до вподоби  весільні пісні та наспівки, жваво пройшов обмін враженням від участі в сучасних весільних драмах.
            Практичною частиною теми була індивідуальна дослідницька та пошукова робота, а саме: запис з уст родичів, односельців елементів весільних обрядів, що побутували в нашій місцевості в давні часи. 
            До прикладу:
Вихованка Оксана Гайдар, спілкуючись про весілля зі своєю бабусею, Марією Григорівною Гайдар (1936 р. н.) дізналася, що воно в давнину тривало цілий тиждень і було великою, дуже точно опрацьованою виставою, у якій виступало багато осіб з визначеними ролями. А також зуміла записати з її  уст обряд вінкоплетин, який проводився у 1956 році саме напередодні бабусиного весілля. У четвер сходились дівчата на подвір’я молодої, ставали перед порогом хати й співали. Виходила молода й запрошувала їх до оселі. Дружки просили  в мами молодої благословення на плетення вінків до шлюбу молодим. Разом із цими вінками, співаючи, виплітали великий  вінок на коровай та прибирали гільце (ріжки) для короваю. В кінці вінкоплетин приходив молодий з дружбами й викупляли сплетене. Дівчата переспівувались з  хлопцями весільними коломийками. 
            Особливо урочистим дійством був  розподіл короваю і обдарування молодих. Такий елемент весільного обряду своєї бабусі,  Марії Василівни Забавко (1953 р. н). вдалося записати вихованці Забавко Юлії.  В кінці весілля  кожен, хто підходив до столу молодих,  співав весільну коломийку  й дарував  відкрито гроші на спеціально підготовлені дві тарілки. Дружби пригощали короваєм.
            Цікавими виявились також індивідуальні роботи вихованок Рибки Тетяни, Гайдар Аліни та  Фірак Наталії. Їхні  авторські вітання для наречених  влучні та дотепні.
            Така праця принесла задоволення кожному юному досліднику, оскільки вдалося не тільки записати матеріал, а й обговорити, узагальнити  та  порівняти з весільною  обрядовістю сьогодення. Зрозуміло, що наші часи й обставини зовсім інші й весільна церемонія проводиться по-іншому. Але варто знати, вивчати та намагатись відродити ті старовинні звичаї, обряди та ритуали, які ще пам’ятають старші люди з наших родинних околиць. Адже усе це є складником нашої неповторної та самобутньої національної спадщини.

       Додаток:Фото 1. Юні дослідники;   
               фото 2. Весілля 1956 р.)

                   Керівник секції
Марія Рибка
Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.